Akupunktur

Akupunktur er en årtusind gammel, oprindelig kine­sisk metode, velegnet til at lindre symptomerne ved mange fysiske og visse psykiske tilstande. Akupunk­tur antages også at fremskynde kroppens evne til at reparere sig selv.

Akupunkturen har vundet stigende indpas i Danmark de sidste 20 år. Den er blevet et nyttigt og godt supple­ment til vores sædvanlige medicinske kunnen. Aku­punktur virker bl.a. ved at stimulere de fine nerver, der løber i huden og langs blodkarrene. Herigennem på­virkes centralnervesystemets kontrol over andre le­gemsdele og organer.

De seneste års forskning har vist, at akupunktur kan påvirke mange af kroppens funktioner: Nervesystem, hud og muskler, hjerte og blodcirkulation, åndedræts- og fordøjelsessystem, hormonudskillelse og antistof­produktion samt urinveje og kønsorganer.

Hvordan foregår akupunktur?

Hver patient bliver individuelt bedømt af lægen, og behandlingen bliver tilpasset den enkelte patient.

Ved behandlingen bliver der ført tynde, sterile stålnåle gennem huden. Antallet af nåle varierer fra en eller to til flere. Nålene kan blive siddende fra få minutter til ca. en halv time. Nålepåvirkningen kan stimuleres en­ten af lægen eller ved hjælp af en ganske svag elek­trisk strøm.

Ved indstik af nålene kan der være ganske kortvarig let smerte og efterfølgende en fornemmelse af tyngde el­ler varme. Patienten behandles sædvanligvis en eller to gange om ugen og der gives som regel fem eller flere behandlinger afhængig af tilstanden.

Hvad kan behandles med akupunktur?

  • Smerter
  • Forskellige led- og muskelsmerter, f.eks. rygsmerter, “kold skulder” og tennisalbue.
  • Forskellige former for hovedpine, f.eks. migræne. Menstruationssmerter.
  • Akupunktur kan også lindre smerter efter operationer eller skader, f.eks. idrætsskader
  • Allergiske lidelser
  • Astma, høfeber og visse typer eksem og overfølsomheldsreaktionerKredsløbsforstyrrelser
  • Lægkrampe og hjertekrampe (angina pectoris).
  • Kroniske betændelser
    f.eks. bihulebetændelse.
  • Mave-tarmproblemer
  • Mavesår, tyktarmskatar, diarré og forstoppelse.
  • Hudproblemer
    F. eks. for tør hud, for fugtig hud og visse kløetilstande.e.

Hvad kan ikke behandles med akupunktur?

Akupunktur er ikke noget tryllemiddel. Hvor der f.eks. foreligger større legemlige, permanente forandringer, kan disse ikke udbedres med akupunktur.

Akupunktur kan heller ikke påvirke forløbet af ondar­tede sygdomme, f.eks. kræftlidelser, men kan ofte lin­dre ledsagende smerter eller kvalme.

Hvem må foretage akupunktur ?

Ifølge dansk lovgivning må kun læger, dyrlæger og tandlæger udføre akupunktur.

Ikke-læger har kun tilladelse til at lave akupunktur, hvis der er læge til stede ved selve behandlingen. Behandlingen sker på lægens ansvar og er omfattet af dennes forsikring.

Hos os på Låningen 1:

I vores praksis er det mig, Uwe Karstensen, som laver akupunktur, og det har jeg gjort siden 1995. Mine erfaringer har jeg dels fået her i landet ved forskellige kurser og i England hos en af pionererne i moderne akupunktur, Palle Rosted.

De bedste erfaringer har jeg med akut smertebehandling såsom migræne, sportsskader og almindelige myose tilstande. Desuden interesserer jeg mig også for de ovenfor nævnte tilstande.